Behandling af lændesmerter

Smerter i det nederste af ryggen, fra nederste ribben til nederst på sædepartiet, defineres som lændesmerter.

Smerter i lænden kaldes nogle gange for facetsyndrom, lumbago, hold i ryggen eller hekseskud, og er karakteriseret ved at vise sig som en udpræget følelse af en låst lænd, forbundet med smerter, som kan variere fra milde til så kraftige at man ikke kan være nogen steder.

Lænden bærer næsten hele kropsvægten, og med det liv de fleste lever i dag, er der er ikke noget at sige til, at stort set alle på et tidspunkt i deres liv oplever lændesmerter.

behandling af smerter i lænd

Når man får smerter i lænden eller andre steder i ryggen eller nakken, skyldes det oftest at man har fået en forskydning og fastlåsning af en eller flere hvirvler.

Når dette sker får man populært sagt, ” en nerve i klemme ” og det mest almindelige symptom er smerte. Man kan dog også få sovende, brændende, stikkende, prikkende, svidende, summende fornemmelser både i området hvor nerven er i klemme men det kan også stråle ud i arme, ben og rundt om brystkassen.

Patienten har ofte muskelspændinger, kramper, muskelsvaghed og inflammation ( betændelse ) sammen med de ovennævnte symptomer.

Hvem får lændesmerter?

Personer der arbejder med tunge løft og folk, der er i fysisk dårlig form, står for en højere procentdel af lændesmerter i Danmark. Det har også vist sig, at en god psykisk almen tilstand kan have en betydning, og folk, der er generelt har det dårligt af alle mulige grunde, er også i overtal i lændesmerte-statistikkerne.

De fleste tilfælde skyldes en overbelastning eller forvridning af leddene. Den typiske lændepatient kommer ind og fortæller at han/hun løftet, bøjet fremover eller vredet sin ryg uheldigt. Uheld som fald, f.eks på isen eller i sneen er også typiske. De fleste skader sin ryg ved almindelige daglige aktiviteter på arbejde eller ved fritidsinteresser.

I nogle tilfælde kan lændesmerter dog være et symptom på langt alvorligere sygdomme som gigt, diskusprolapser eller andre mere komplicerede problemer. Har man vedvarende lændesmerter, er det altid vigtigt at opsøge sin kiropraktor, som er velkvalificeret til at stille en diagnose, og få problemet behandlet på korrekt måde. Selv diskusprolaps kan behandles af kiropraktorer.

Læs mere om lændesmerter her

Behandling

Den kiropraktiske behandling sigter mod at genoprette normal ledstilling og funktion hvorved den klemte nerve frigøres og smerterne/symptomerne reduceres eller forsvinder.

Kiropraktisk behandling kan altså i mange tilfælde afkorte sygdomsforløbet.

Nogle tror, at sengeleje vil være det bedste, men faktisk har det vist sig, at lange vandreture i ordentligt fodtøj, på et jævnt underlag, er langt mere effektivt, da det løser op i de spændte muskler og naturligt arbejder på at få de forvredne led på plads.

Man bør helt undgå tunge løft og vrid af kroppen, indtil lændesmerterne er væk.

Som patient her på Kiropraktisk Center – City Syd – Aalborg vil du modtage rådgivning i arbejdsstillinger, valg af seng, valg af hovedpude og træningsøvelser som kan hjælpe dig at blive frisk hurtigere og undgå tilbagefald.

Myte og regelmæssige eftersyn af ryggen

Mange tror at rygproblemer forsvinder af sig selv. ” Det der er kommet af sig selv skal også forsvinde af sig selv ” – ” Jeg tager nogle piller, så forsvinder det igen ” – er almindelige vrangforestillinger om dårlig ryg.

Vi vil gerne at patienterne skal tænke på sin ryg på samme måde som de tænker på sine tænder,- det hele starter som et lille hul, det bliver automatisk større og større og til sidst får man smerter…. og det er lettere at behandle små huller end store.

Dårlige rygge bliver ikke bedre af sig selv,- de bliver gamle og kroniske af sig selv!

Vi bruger og belaster vores ryg hver dag, hele livet. I dagens Danmark går det stærkt og vi er ikke altid lige ” gode ” mod vores ryg. Derfor er det en god idé med regelmæssige eftersyn af ryggen hos os så vi sammen kan fange og behandle problemerne inden de bliver store, uoverskuelige og meget smertefulde.

Mange går til eftersyn hver 3. måned, nogle kan klare sig i 6 måneder men deromkring er nok grænsen for de fleste. Meget få kan klare sig med et årligt eftersyn. Sammen finder vi ud ad hvad der er bedst for dig.