Behandling af piskesmæld

Et piskesmæld er et syndrom, der typisk opstår ved bilulykker.

Nakken udsættes for en voldsom forvridning og derved forstuver de bløde dele i halshvirvelsøjlen. Samtidigt kan nakkehvirvlerne forskydes og der kan opstå låsninger som reducerer nakkens normale bevægelighed.

Populært kan man sige at man derved ” får nerverne i klemme ”.

Piskesmæld-skader ses, som sagt, typisk efter biluheld, hvor den skadedes bil er blevet påkørt voldsomt bagfra, forfra eller fra siden. Et piskesmæld kan også opstå i andre sammenhænge, hvor nakken udsættes for en stor forvridning forover, bagover eller til siden, som for eksempel hvis man slår hovedet imod en bjælke eller bliver ramt af en bold eller andet i hovedet.

Et piskesmæld kan give smerte i nakke, skuldre og ryg, og ved længerevarende eller kroniske smertesymptomer ses ofte svimmelhed, susen for ørerne, nerveskader, lysfølsomhed, manglende følelse i enkelte led eller hukommelsesproblemer.

Ikke to er ens

Piskesmæld har været meget omdiskuterede, da symptomerne ofte varierer fra person til person. Diagnosen stilles efter patientens beskrivelse af ulykken/skadens forløb.

For nogle er det smerter, der er dominerende, for andre er det gener omkring balancen, hørelsen eller koncentrationsevnen, der generer mest. Der kan være forstyrrelser i hjerterytmen, synet kan påvirkes og en del har meget mere alvorlige symptomer, alt efter hvor kraftig ulykken har været.

Piskesmæld-smerter kan opstå et stykke tid efter at den egentlige ulykke er sket.

Mange bliver ømme eller får ondt direkte efter ulykken men i visse situationer kan der gå uger eller måneder inden man rigtigt forstår omfanget af skaden. Muskler og ledbånd bliver spændt ud direkte ved ulykken men de forskydninger man har fået af nakkehvirvlerne kan ikke altid mærkes med det samme. Det tager lidt tid. Man kan tænke på det som huller i tænderne: det begynder med et lille hul men efterhånden bliver det større og større og til sidst får man ondt.

Rygsmerter

En stor del af dem, der rammes af piskesmæld, oplever voldsomme og vedvarende smerter i nakke og ryg. Smerterne synes ikke at kunne afdæmpes af almindelig håndkøbsmedicin, og selvom den smerteplagede går lange ture eller lignende, føles ryggen stadig fastlåst og lukket.

Det påvirker humøret og koncentrationen at leve med så konstante smerter, og mange får problemer med at passe deres almindelige arbejde og deltage i sociale sammenkomster. Bare det at skulle sidde på en stol i flere timer kan blive en uoverskuelig opgave for en, der har smerter i ryggen som følge af piskesmæld.

Behandling

For det første er det vigtigt at slå fast at et piskesmæld ikke læger af sig selv. Ubehandlet vil skaden langsomt føre til slidgigt og andre mere alvorlige symptomer i nakke og ryg.

For nogle piskesmæld-patienter kan nakke- rygsmerter behandles og afhjælpes gennem kiropraktik. Den blide behandling af nakke- og ryghvirvlerne kan hjælpe med korrektion af de forskydninger, fastlåsninger og klemte nerver som opstod ved ulykken.

Mange oplever, at deres smerter stråler ud i arme og ben, og også dette kan den kiropraktiske behandling ofte afhjælpe. For nogle piskesmæld-patienter er smerterne i ryggen desværre kroniske. I sådanne tilfælde kan smerterne  reduceres til et tåleligt niveau med regelmæssige kiropraktiske eftersyn i kombination med forsigtig træning og ændring af patientens arbejdsstillinger og livsstil.